Jakie są rodzaje węgla? Który wybrać?

WęgielPiec węglowy to sposób na tanie, a przede wszystkim wydajne ogrzewanie. Nic dziwnego, że rynek pieców węglowych stale się rozwija. Efekty zależne są jednak nie tylko od samego pieca, ale również od tego, jaki węgiel jest w nim spalany. Co znajdziemy na rynku i który węgiel najlepiej wybrać w zależności od pieca i zasobów portfela?

Jakie są rodzaje węgla?

Obecnie na rynku dostępne są takie rodzaje węgla, jak:

  • koks;
  • kostka;
  • orzech;
  • ekogroszek;
  • miał.

Koks

Koks jest paliwem uzyskiwanym poprzez przemysłowe wygrzewanie węgla kamiennego. Tego rodzaju proces pozwala mu uzyskać dużą kaloryczność, a ponadto sprawia, że węgiel pozbawiony jest gazów i siarki. Koks niekiedy określany jest przez zwolenników mianem węgla umożliwiającego czyste spalanie. Cechuje go także wydajność. Mimo niewątpliwych zalet, wysoka cena koksu sprawia, że nie cieszy się on tak dużą popularnością jak inne alternatywy. W ostatnich latach stał się jednak nieco tańszy – niekiedy polski koks można nabyć nawet w cenie węgla kamiennego, choć z samą dostępnością często jest duży problem.

Kostka

Kostka to rodzaj węgla kamiennego, który doskonale nadaje się do wielu rodzajów pieców. Wysoka kaloryczność węgla sięga nawet 27–29 MJ/kg. Kostka węgla kamiennego może być stosowana w wielu rodzajach pieców. Podobnie jak koks jest jednak stosunkowo droga, szczególnie w porównaniu z tym samym węglem o mniejszej granulacji – na przykład z węglem orzech.

Orzech

Orzech to kolejny rodzaj węgla kamiennego. Za sprawą swojej granulacji zaliczany jest do grupy węgli grubszych. Jego kaloryczność jest nieco mniejsza niż w przypadku kostki, gdyż wynosi około 25-26 MJ/kg. Tego rodzaju węgiel pali się dużym, jasnym płomieniem i w porównaniu z kostką spala się szybciej ze względu na swoją mniejszą objętość. Jednocześnie jednak węgiel orzech dostępny jest w znacznie bardziej przystępnej cenie - tonę tego węgla można nabyć już nawet za około 600 złotych.

Ekogroszek

Węgiel o podobnej wydajności co węgiel orzech, za to w niższej cenie i o drobniejszej granulacji to ekogroszek odpowiedni do pieców z podajnikiem. Jest kaloryczny i wydajny, dzięki czemu może ogrzać nawet duży dom. Ze względu na stosunkowo niską cenę wynoszącą około 550 złotych za tonę cieszy się on dużą popularnością i jest jednym z najbardziej polecanych rodzajów węgla dostępnych na rynku. Ziarna ekogroszku cechują się niewielkimi rozmiarami – od 5 do 25 mm – oraz niską zawartością siarki i popiołu. Dzięki niewielkiej ilości siarki spaliny powstające podczas procesu spalania zawierają znacznie mniej dwutlenku tego pierwiastka. Tym samym ekogroszek jest najbardziej korzystnym rozwiązaniem dla środowiska. Pozwala także na wydłużenie żywotności elementów kotła i komina, których korozja postępuje pod wpływem kwasów siarkowego i siarkawego. Niska zawartość popiołu i wilgoci to z kolei korzyść w postaci większej wydajności paliwa.

Miał węglowy

Najtańszy, choć zdecydowanie nie najbardziej wydajny opał, to miał węglowy powstający z węgla kamiennego. Jego kaloryczność wynosi od 20 do 23 MJ/kg. Opał ten jest bardzo popularny w przemyśle ze względu na swoją cenę, gdyż kosztuje mniej niż 500 zł za tonę. Niewiele jest jednak pieców przystosowanych do spalania miałów, a przede wszystkim pojawia się duża trudność w otrzymaniu najczystszego i wysokokalorycznego miału.

Na co zwrócić uwagę przy zakupie węgla?

Zdecydowanie najbardziej istotnym parametrem węgla jest kaloryczność opału, a więc ilość ciepła, jaką można uzyskać ze spalenia jego kilograma. Niska kaloryczność wynosi około 20-22 MJ/kg, natomiast bardziej wydajne węgle osiągają od 25 do nawet 28 MJ/kg. Przy zakupie warto też zwrócić uwagę na te kwestie, które dostrzegalne są od razu, a więc na wilgotność czy czystość węgla. Jeżeli w danym punkcie sprzedaży mimo wysokich temperatur i braku deszczu w ciągu ostatnich tygodni składowany węgiel pozostaje wilgotny, powinien to być znak, że lepiej kupić węgiel z innego źródła. Za dobrą jakość odpowiada jednak przede wszystkim pochodzenie węgla.

Najlepiej wybierać ten z polskich kopalni. Warto więc pytać zawsze sprzedawcę o pochodzenie oferowanego surowca. Przykładowo - węgiel zza wschodniej granicy to zazwyczaj węgiel niepłukany, zawierający dużo kamieni. Nie tylko ma niższą kaloryczność, ale ponadto jest bardzo miękki, może pękać, a w wyniku spalania pozostawiać dużo zanieczyszczeń. Kupując węgiel, należy więc zwrócić uwagę nie tylko na sam jego rodzaj, ale także na pochodzenie inne parametry. Warto także pamiętać, że niska cena za tonę może świadczyć o niskiej jakości oferowanego produktu, bo wysokiej jakości węgiel zazwyczaj wymaga większych wydatków.

Autor: www.ewegiel24.pl.