Masa solna - przepisy, przygotowanie, modelowanie. Jak zrobić masę solną?

Masa solnaMasa solna - przepisy, przygotowanie, modelowanie. Jak zrobić masę solną?

Masa solna jest to masa służąca zarówno do tworzenia różnych ozdób, jak i figurek. Swe początki ma już w starożytności w kulturze Egipcjan, Greków czy Rzymian, a dotarła do nas wraz ze zwyczajem ubierania choinki. Dekoracje z masy solnej były nie tylko ładne, ale i trwałe czy tanie.

Przez wiele lat sposoby przygotowania masy solnej uległy wielu, aczkolwiek niezbyt dużym zmianom - w końcu zawsze głównym składnikiem masy solnej była sól.

Jednak jej możliwości nie ograniczają jej tylko do tworzenia ozdób, ale także do zabawy szczególnie z dziećmi, dzięki jej trwałości i plastyczności idealnie nadaje się do rozwijania zdolności manualnych, a więc i nauki naszych pociech. Masa solna wykonana jest z najczęściej dostępnych w każdej kuchni produktów, w dodatku przy jej wytwarzaniu nie narobimy bałaganu.

Dodatkową zaletą jest to, że przygotowana jest ze składników spożywczych, które nie zaszkodzą nawet najmłodszym, a wręcz przeciwnie, bo pozytywnie wpłyną na relacje rodzinne, dzięki wspólnemu spędzaniu czasu z dziećmi. Jest bardzo wiele sposobów tworzenia masy solnej, a także wiele jej rodzajów w zależności, co pragnie się z niej wytworzyć poczynając od małych wyrobów, poprzez proste modele po duże twory.

Masa solna - przepisy

Podstawowym przepisem na przygotowanie masy solnej jest:

  • 200g mąki,
  • 200g soli,
  • pół szklanki wody.

Opcjonalne przygotowanie w zależności od tworzonych wyborów:

Masa solna do wyrobu drobnych modeli:

  • szklanka mąki,
  • szklanka soli,
  • 100g mąki,
  • 125ml wody.

Masa solna do wyrobu dużych modeli:

  • szklanka mąki,
  • 2 szklanki soli,
  • 125ml wody.

Elastyczna masa solna - schnąca na powietrzu:

  • szklanka mąki,
  • szklanka soli,
  • 2 łyżki kleju do tapet,
  • 125ml wody.

Masa solna do wyrobu płytek lub kafli:

  • 200g mąki,
  • 200g soli,
  • 2 łyżki kleju do tapet,
  • 125ml wody

Masa solna kolorowa

Dodatkowo można uzyskać jej różne kolory, na przykład:

  • kolor pomarańczowy uzyskujemy za pomocą papryki w proszku,
  • kolor żółty dodając kurkumy,
  • kolor brązowy przy użyciu kakao lub kawy,
  • kolor różowy m. in. przy użyciu buraków.

Sposób przygotowania masy solnej

Sposób przygotowania jest następujący:

  1. Mieszamy mąkę z solą, po czym dodajemy wodę, z tym, że ilość wody musimy określić w zależności jak gęstą masę chcemy otrzymać.
  2. Całość ugniatamy, aż do momentu otrzymania gładkiej, jednolitej masy solnej. Trwa to zazwyczaj około 5-10 minut.
  3. Następnie masa jest gotowa i można tworzyć z niej, co dusza zapragnie. Jednak po ulepieniu przedmiotu zaleca wyniesienie się go na świeże powietrze w celu wysuszenia - wtedy nie popęka. Następnie można ją dowolnie malować. Suszenie na powietrzu czasem trwa zbyt długo. W takiej sytuacji można użyć piecyka gazowego, ale przy ustawieniu temperatury w granicach 50 stopni Celsjusza i najlepiej przy lekko uchylonych drzwiczkach piecyka.

Porady dotyczące modelowania masy solnej

  • zwilżyć w miejscu łączenia,
  • wypełnić grube elementy np. zgniecioną folią aluminiową,
  • powierzchnie modelu, tak jak w pieczeniu ciast, można pokryć czymś w rodzaju "kruszonki",
  • do usztywnienia wysokich modeli można użyć np. wykałaczek.

Niewykorzystaną masę solną możemy bez problemu przechowywać przez kilka dni. W dodatku może nam się przydać do naprawy popękanych ozdób.

Komentarze

MamaM
Jak barwić masę solną? Sposobów na barwienie jest mnóstwo. Wszystko zależy od tego, jaki kolor chcemy uzyskać. Świetnie sprawdzają się domowe przyprawy: cynamon, kurkuma, kawa, kakao, sproszkowany koncentrat. Istnieją także barwniki spożywcze, które możemy kupić w wielu sklepach. Jeśli nie chcemy barwić masy solnej, możemy ją pomalować na wybrane kolory po upieczeniu. Na koniec traktuje się figurkę lakierem, dzięki czemu można zachować kolor na dłużej.
Jola
Masa solna może sprawić wiele radości. Przy tym jest w pełni ekologiczna i można ją samemu zrobić w domu z dostępnych składników. To sprawia, że jest o wiele ciekawsza i chętniej po nią sięgamy.