Mole w szafkach kuchennych i szafach z ubraniami to prawdziwa zmora w sezonie letnim, szczególnie jeśli mamy skłonność do robienia zapasów żywności i "chomikowania" nie noszonej odzieży. Sprawdź, jak pozbyć się mklika spożywczego, omacnicy spichrzaki i mola włosienniczka, czyli najczęściej spotykanych w polskich domach gatunków moli. Podpowiadamy, co odstrasza mole w domu i jak przygotować domowe pułapki na mole spożywcze oraz odzieżowe. Zobacz, czy wiesz jak odróżnić mola spożywczego od ubraniowego.
Mole spożywcze od odzieżowych łatwo można odróżnić, obserwując ich rozmiar i kolor. W Polsce występuje około 1000 gatunków moli, część z nich bytuje w sezonie letnim na zewnątrz, inne żyją na strychach i w komórkach, a jeszcze inne zamieszkują w naszych szafkach i szafach. Zarówno pozbycie się moli, jak i ich uniknięcie nie jest niemożliwe, ale też do łatwych nie należy. Szczególnie jeśli mieszkamy w bloku i wspólne kominy wentylacyjne ułatwiają szkodnikom migrację. Zdarza się również, że mole przynosimy do domu z zakupami np. mąką, kaszą lub innymi sypkimi produktami. Sprawdź jak rozpoznać, że w domu pojawiły się mole i jak szybko oraz skutecznie się ich pozbyć.
Jak wyglądają mole spożywcze?
Najczęściej spotykane mole spożywcze w domu to przedstawiciele gatunków omacnica spichrzanki, czyli spichrzanek spożywczy i mklik mączny. W domach mole występują pod postacią dorosłych osobników, larw i jaj. Pierwsze z nich łatwo jest rozpoznać, ponieważ dorosłe mole wydostają się z szafek, w których mają gniazda i fruwają po domu, najczęściej wieczorem i nocą, kiedy światło jest słabe lub zupełnie zgaszone. Dorosły mól spożywczy osiąga długość około 1 cm i rozpiętość skrzydeł do 1,5 cm. Mklik spożywczy ma kolor brązowy, natomiast omacnica spichrzanki białe skrzydła i tułów a głowę brązową, choć zdarzają się również osobniki w kolorze przybrudzonej bieli lub popielate z brązową głową. Larwy moli kuchennych to pół-milimetrowe gąsienice, larwy spichrzanka spożywczego są białe z brązowymi głowami a mklika całe ciało mają w kolorze brązowym. Warto zauważyć, że te niepozornie wyglądające larwy są wyjątkowo żarłoczne i w poszukiwaniu pożywienia potrafią przegryźć nie tylko papierową torbę, ale również worek foliowy. Mole spożywcze w produktach sypkich i szafkach z jedzeniem, najczęściej w narożnikach lub przy ścianach składają jaja. Są to okrągłe pół-milimetrowe beżowe, białe lub brązowe kuleczki. Jedna samica składa około 170-280 jaj, z których po około 7- dniach wykluwają się larwy. W produktach, w których żerują larwy, znajdują się charakterystyczne nici i oprzęty, czyli miniaturowa pajęczyna z przędzy mola, na której zawieszone są drobinki pokarmów, po której pełzają larwy.
Jak wyglądają mole ubraniowe?
Mól ubraniowy, czyli mol włosienniczek jest nieznacznie mniejszy od mola spożywczego, rozpiętość jego skrzydeł nie przekracza najczęściej 11 mm. Dorosłe osobniki mają najczęściej kolor żółty lub czarny, żywią się odzieżą wykonaną z naturalnej skóry, prawdziwego futra lub prawdziwej wełny, choć zdarza się, że włosienniczek zjada również odzież bawełnianą lub z przewagą bawełny, prawdziwe, a nawet sztuczne pióra i wnętrza naszych kanap. Z roku na rok mole ubraniowe stają się coraz mniej wybredne w doborze pożywienia. Włośniczek prowadzi nocny tryb życia i najczęściej można go zaobserwować, kiedy światła są pogaszone, a w domu panuje cisza. Mole ubraniowe są bardzo trudne do wytępienia, ze względu na dużą odporność jaj. Podobnie jak mole spożywcze można przynieść je ze sklepu wraz z zakupioną odzieżą lub mogą "wprowadzić się z sąsiedniego mieszkania czy pobliskiego kontenera na ubrania". Samica włosienniczka składa od 30 do 250, a nawet 270 jaj, z których po 4-10 dniach (w zależności od warunków) wykluwają się z larwy. Mól ubraniowy może żyć pod postacią gąsienicy od 30 dni do nawet 24 miesięcy, potem następuje etap przepoczwarzenia się, który w zależności od temperatury trwa około 10 dni latem i 28-30 dni zimą. Podobnie jak w przypadku mola spożywczego, larwy żerują na oprzętach, natomiast dorosłe osobniki bytują w dużych skupiskach, np. w kieszeni płaszcza lub pod kołnierzem futra. Szkodniki pozostawiają na ubraniach charakterystyczne dziury i przetarcia, a tkanina w miejscu żerowania mola odzieżowego jest znacznie osłabiona i najczęściej nie nadaje się do naprawy. Mole ubraniowe to szkodniki sezonowe, które najczęściej pojawiają się wiosną, latem i jesienią. Włosienniczka spotykamy w maju, zwiększoną aktywność tego szkodnika można zaobserwować również w lipcu i wrześniu. Jednak uwaga - mol, który "wprowadził" się do naszej szafy w maju może pozostać w niej na długie lata.
Jak odróżnić mola spożywczego od ubraniowego?
Mola ubraniowego od spożywczego można odróżnić po rozmiarze, kolorze i porze aktywności. W pierwszej kolejności oceń, jaki kolor ma mol, żółty i czarny to z pewnością włosienniczek, czyli mól odzieżowy. Szkodnik ten jest również nieznacznie mniejszy (rozpiętość skrzydeł nie przekracza 11 mm) od spożywczego, a charakteryzuje go nocny tryb życia. Natomiast mole spożywcze mogą mieć białe skrzydła i brązową głowę lub w przypadku mklika spożywczego całe ciało brązowe. Rozpiętość skrzydeł dorosłego osobnika wynosi około 15 mm. Ponadto mole kuchenne prowadzą dzienny tryb życia. Jeśli więc po otworzeniu szafki lub szuflady z jedzeniem w kuchni pojawi się mól, z pewnością jest to gatunek spożywczy.
Jak rozpoznać, że w domu są mole?
Drobna pajęczynka (oprzęty) w produktach sypkich takich jak mąka, cukier, bułka tarta, kasza, ryż to znak, że zagnieździły się w nich larwy mola spożywczego. Pajęczyna, długie cienkie i oklejone okruszkami nici w narożnikach szafek i szuflad, to również rodzaj osprzętu z przędzy mola kuchennego. Mole fruwające w kuchni lub wyfruwające z szafek z produktami spożywczymi, to znak, że szkodniki zagnieździły się w Twojej kuchni już jakiś czas temu.
Obecność moli ubraniowych znacznie trudniej jest zauważyć szczególnie we wczesnym stadium ich bytowania w domu. Dzieje się tak dlatego, że mole ubraniowe najczęściej wybierają odzież rzadko noszoną, znajdującą się w najdalszych zakamarkach szafy lub przechowywaną w workach foliowych i oczekującą na kolejny sezon letni lub zimowy. Ponadto mole ubraniowe kryją się w kieszeniach, pod kołnierzami, w mankietach rękawów itp. Jedynym sposobem na wczesne odkrycie moli w szafie jest częste przeglądanie odzieży i pozostawianie uchylonej szafy na noc. Mole włośniczki prowadzą nocny tryb życia, więc jest duże prawdopodobieństwo, że kiedy zgasimy światła, wyfruną z szafy. Mole ubraniowe skupiają się na suficie lub wokół niewielkiej lampki nocnej ze słabym światłem. Innym objawem obecności moli ubraniowych są pogryzione (z niewielkimi dziurami) ubrania, oprzęty w szafie i drobne pajęczynki.
Czy jaja i larwy moli są groźne dla zdrowia?
Jaja i larwy moli zarówno spożywczych, jak i ubraniowych są groźne dla zdrowia, ponieważ przenoszą grzyby pleśniowe, paciorkowce fekalne i inne drobnoustroje. Mole nie zagrażają więc naszemu życiu w znacznym stopniu, jednak zjedzenie zainfekowanego pożywienia może powodować choroby i infekcje układu pokarmowego. Wśród chorób najczęściej spowodowanych przez zjedzenie larwy lub jaja mola spożywczego są:
- biegunki,
- infekcje dróg żółciowych,
- ropne zapalenie wsierdzia,
- a paciorkowiec fekalny wywołuje choroby dróg oddechowych.
Gdzie szukać moli w domu? Gdzie mole najczęściej zakładają gniazda?
- Mole spożywcze najczęściej spotykamy w szafkach i szufladach z żywnością sypką, tam też zakładają swoje gniazda. Warto pamiętać, że mole przyniesione do domu z mąką czy kaszą, szybko przeniosą się na inne produkty spożywcze i już po kilku dniach zainfekują całą żywność w szafce. Najczęściej mole spożywcze spotykamy w mące, kaszy, ryżu bułce tartej i cukrze. Prawdziwym przysmakiem moli kuchennych są orzechy włoskie, dlatego te pozbawione skorupek należy przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach. Warto pamiętać, że larwy moli spożywczych bez problemu przegryzają folię, dlatego wszystkie produkty sypkie powinny być zawsze przechowywane w hermetycznych pojemnikach, najlepiej szklanych.
- Mole ubraniowe zakładają gniazda w kieszeniach, pod kołnierzem, pod pachą, w mankietach naturalnych futer, kurtek skórzanych, płaszczy i swetrów z naturalnej wełny, a także rzadko noszonej odzieży bawełnianej. Włośniczki można spotkać pod dywanem, w nieużywanej kołdrze, poduszce z naturalnego pierza lub pod tapicerką wersalki czy fotela. Odzież sezonowa, nieprawidłowo przechowywana, również jest idealnym środowiskiem dla moli ubraniowych. Nieszczelnie zawiązany worek foliowy z ubraniami lub skrzynia wersalki to wprost idealne środowisko dla moli odzieżowych.
Co odstrasza mole spożywcze?
- Liść laurowy;
- olejek lawendowy;
- olejek waniliowy;
- olejek goździkowy;
- sok z cytryny;
- skórka z pomarańczy;
- ocet spirytusowy.
Jeśli więc pozbyłaś się z kuchni moli spożywczych, warto pozostawić wewnątrz szafek woreczki wypełnione pokruszonymi liśćmi laurowymi i nasączone jednym z wymienionych olejków, które odstraszają szkodniki.
Co odstrasza mole ubraniowe?
- Naftalina,
- kasztany,
- liść laurowy,
- goździki,
- ziele angielskie,
- lawenda,
- szałwia,
- mięta,
- sosnowe igły,
- olejek sosnowy,
- mydło pachnące,
- gazety czarno-białe,
- zapach tuszu drukarskiego.
Jednak uwaga - każdy z wymienionych produktów ma intensywny zapach, który przenosi się na ubrania, a więc warto wybrać ten, który będzie dla nas najprzyjemniejszy. Nasza propozycja to: woreczki z suszoną lawendą lub tekturka nasączona olejkiem lawendowym w jednym z zakamarków szafy, opakowanie po mydle w kostce na dnie szafy i w tylnych narożnikach po jednej kulce gazety. Jeśli w Twojej szafie, oprócz drążka na ubrania, znajdują się szuflady lub półki, również te miejsca należy zabezpieczyć przed molami. Jednak uwaga - każdy produkt umieszczony w szafie szufladzie lub szafce powinien być proporcjonalny do jej wielkości. W przeciwnym razie wszystkie ubrania będą nim intensywnie pachnieć. Naftalina skutecznie odstrasza mole, ale też pozostawia charakterystyczny zapach na odzieży, który ciężko zamaskować nawet drogimi perfumami. Równie skuteczna jest czarno-biała gazeta i olejki o zapachu lawendy lub cytrusów.
Jak pozbyć się moli spożywczych i ubraniowych?
Wyrzuć wszystkie zainfekowane przez mole produkty spożywcze oraz te, które znajdowały się w szafce, w której znalazłaś mole, w torbach papierowych lub foliowych. Szczelnie zamknięta w hermetycznych pojemnikach żywność powinna być czysta. Następnie pustą szafę dokładnie wyczyść, wszystkie zakamarki, narożniki i tylną ściankę odkurz (worek z odkurzacza od razu wynieś z domu w szczelnie zawiązanym worku. Całą szafkę dokładnie umyj płynem do naczyń, najlepiej miętowym lub o zapachu cytrusów. Nie wypełniaj jej od razu nowymi produktami spożywczymi, pozostaw na noc pustą. Wstaw do szafki jedynie talerzyk z plasterkiem pomarańczy lub cytryny, dwa liście laurowe i dwa goździki, następnie suszarką do włosów dokładnie podgrzej wszystkie zakamarki, w ten sposób pozbędziesz się z niej moli spożywczych. Produkty żywnościowe, które Twoim zdaniem nie zostały zainfekowane, mimo że były w szafce z molami, szczelnie zawiń w folię i włóż do zamrażarki na noc.
Wyjmij z szafy wszystkie ubrania, torebki i inne akcesoria, jeśli pogoda na to pozwala, wynieś je na świeże powietrze i dokładnie sprawdź wszystkie kieszenie, miejsca, w których jest więcej niż jedna warstwa tkaniny. Jeśli chcesz uratować odzież zainfekowaną przez mole, dokładnie pozbądź się z niej szkodników, wypierz, następnie włóż w worek foliowy i zamroź na 48 godzin. Całą szafę umyj wodą z octem spirytusowym w proporcji 1:1. Potem przemyj całe wnętrze szafy cytrusowym płynem do mycia kuchni lub mebli. W popularnych dyskontach spożywczych znajdziesz ekologiczne produkty czyszczące na bazie naturalnych kwasów owocowych, które pozostawiają intensywny cytrusowy zapach. Na noc wstaw do szafy talerzyk z sokiem z cytryny, liściem laurowym i kilkoma goździkami a dno szafy wyłóż gazetami. Możesz również wstawić do szafy jedną z domowych pułapek na mole, żeby wyłapać mole, które umknęły Ci podczas mycia szafy. Następnego dnia suszarką do włosów podgrzej całe wnętrze szafy i szczelnie ją zamknij, wysoka temperatura zabija jaja i larwy moli ubraniowych.
Potem poukładaj ubrania, w narożnikach szafy umieść zwinięte kulki z gazety, a na kilku wieszakach powieś lawendowe tekturki. Możesz je wykonać samodzielnie, nasączając zwykłą tekturkę olejkiem lawendowym, lub kupić gotowe zawieszki zapachowe. Na każdej półce umieść cienki plasterek mydła lub opakowanie po mydle w kostce. Pamiętaj, że z jaj moli nawet po dwóch latach mogą wykluć się larwy, które będą szukały sprzyjających warunków, dlatego w każdej szafie, szafce i szufladzie z ubraniami umieść jeden z produktów odstraszających mole. Ze względu na długi okres wytrzymałości jaj mola ubraniowego walkę z tym szkodnikiem warto wprowadzić do domowych rytuałów. Szczególnie jeśli mieszkacie w blokach, w których mole przechodzą z mieszkania do mieszkania.
Jak zrobić pułapkę na mole?
Pułapkę na mole spożywcze wykonasz, wlewając na talerzyk (może być słoik z wyciętym niewielkim otworem w zakrętce) lub do płytkiej miseczki 2 łyżki octu winnego, 1 łyżkę wytrawnego wina, 3 łyżki miodu (może być sztuczny). Zapach octu i wina zwabi mole, które przykleją się do miodu. Pułapkę wymieniaj co dwa dni aż do czasu kiedy przez 30 dni nie pojawi się w niej żaden mol. Potem zabieg powtarzaj raz w miesiącu, na wypadek, gdyby z jaj wykluły się larwy, które przeobrażą się w mola spożywczego.
Jak zrobić pułapkę na larwy mola?
Pułapkę na larwy mola zrobisz z karmy dla chomika lub świnki morskiej. W tym celu na spodek wysyp trochę karmy, część posmaruj lub polej miodem. Zapach karm zwabi larwy moli, a miód działa jak lep na szkodniki. Taką pułapkę możesz również wykonać w formie zawieszki. W tym celu do woreczka foliowego wsyp karmę dla wymienionych gryzoni, następnie ziarna znajdujące się w górnej części woreczka skrop miodem. W górnej części woreczka pozostaw niewielki otwór, którym przedostaną się zwabione zapachem larwy. Miód w ciepłej szafce będzie bardzo rzadki i ziarenka staną się klejące, szkodniki zwabione zapachem przykleją się do karmy. Pułapkę należy wymieniać co kilka dni, do czasu aż przez kolejnych 10 dni nie zauważymy żadnej larwy w pułapce.
Pułapkę na mole ubraniowe wykonujemy w podobny sposób, jednak w tym wypadku zamiast karmy dla gryzoni i octu winnego w woreczku umieszczamy paski naturalnej skóry, prawdziwego futra i kaszmirowej wełny. Całość polewamy miodem, zwabione zapachem mole i ich larwy przykleją się do miodu i nie wydostaną z woreczka. Wykonując pułapkę na mole ubraniowe, można użyć scukrzonego (gęstego) miodu, który nie wypłynie z woreczka. Pułapkę wieszamy z dala od ubrań, najlepiej w jednym z narożników szafy, czyli w miejscu najchętniej odwiedzanym przez mole odzieżowe.
Jak zapobiegać molom spożywczym i ubraniowym?
Jeśli chcesz uniknąć inwazji moli spożywczych, wszystkie produkty sypkie przechowuj w szczelnych, najlepiej hermetycznych pojemnikach. Nawet jeśli zdarzy Ci się kupić zainfekowany produkt, mole nie przedostają się do innych produktów. Ponadto warto w szafkach z żywnością zawiesić tekturki nasączone waniliowym olejkiem do ciasta, który odstrasza mole spożywcze. Warto również przeglądać wszystkie produkty sypkie regularnie (raz w miesiącu), unikać robienia zapasów mąki, kaszy czy ryżu, to w nich najczęściej występują mole spożywcze. Nigdy nie przechowuj orzechów włoskich w otwartym opakowaniu, ich zapach wabi mole, dlatego rozłupane orzechy należy od razu zużyć lub przechowywać w hermetycznym pojemniku.
Moli ubraniowych możesz uniknąć, montując siatki na owady w oknach. Pamiętajmy, że w maju, lipcu i wrześniu część moli odzieżowych wpada do domu przez otwarte okna. Nigdy nie przechowuj odzieży w workach foliowych, które nie są szczelnie zamknięte np. ubrań na wyrost dla dzieci. Nie kolekcjonuj odzieży, której już nie nosisz, a jeśli chcesz przechować pamiątkowe suknie czy futra pamiętaj o rozwieszeniu woreczków lawendowych lub z naftaliną w takiej szafie. Odzież sezonową przechowuj w próżniowych dedykowanych workach lub szczelnie zamkniętych plastikowych skrzyniach. Buty na zimę lub zakładane bardzo rzadko, wypchaj gazetami lub skarpetkami z herbatą, ich zapach odstrasza mole. Wszystkie szafy regularnie wietrz i przemywaj ich wnętrze płynami o zapachu cytrusów. Dwa razy do roku wyjmij z szafy ubrania i spryskaj perfumami (najlepiej o zapachu cytrusów lub zielonej herbaty). Profilaktycznie umieść w czasie lawendowe zawieszki i plasterki mydełka zapachowego.
Jak uchronić pamiątkową odzież przed molami?
Wiele osób przechowuje ubrania, których już nigdy nikt nie będzie nosić np. suknię ślubną, ubranka z chrztu dzieci, suknię komunijną itp. Jeśli chcesz uchronić swoje pamiątki przed molami, warto dwa razy do roku umieścić je w próżniowym worku i zamrozić na 24-48 godzin. Ewentualne jaja, larwy, a nawet dorosłe osobniki zamarzną. Następnie odzież rozmrażamy, wyjmujemy z worka, dokładnie roztrzepujemy i wieszamy w szafie.
Zarówno mole spożywcze, jak i ubraniowe są wpisane w nasz klimat, dlatego profilaktyka jest bardzo ważna. Jeśli zapobieganie i odstraszania moli wprowadzicie jako element domowych porządków, już po kilku miesiącach, czynności te będą dla was zupełnie naturalne, a w domu nie będzie moli.
Komentarze
https://www.mongolian.pl/