Wielkanocny stół powinien odzwierciedlać optymizm wynikający z budzącej się wiosną do życia przyrody. Oprócz eleganckiego obrusa i nakryć nie może na nim zabraknąć świeżych zielonych akcentów i pięknych kwitnących wiosennych roślin. Większości z nas roślinne dekoracje wielkanocne kojarzą się przede wszystkim z soczyście zieloną rzeżuchą oraz żółtymi żonkilami, ale możliwości pięknego udekorowania nie tylko stołu, ale i reszty domu na święta jest o wiele więcej.
Dekoracje wielkanocne obfitują w radosne i świeże kolory. Jest wśród nich mnóstwo zieleni, żółci, bieli, ale również pastelowych róży, fioletów oraz optymistycznego błękitu. W stworzeniu niezapomnianego wielkanocnego nastroju pomogą nam zarówno rośliny cięte ustawione w wazonach, jak i kwiaty doniczkowe oraz samodzielnie wyhodowane rośliny zielone. Nie może również zabraknąć takich tradycyjnych akcentów jak bazie, palmy wielkanocne, czy ozdobne gałązki z młodymi listkami lub kwiatami.
Tradycyjny wielkanocny stół
Śnieżnobiały obrus, serwetki z wielkanocnymi wzorami, tradycyjne pisanki, bazie (gałązki wierzby) oraz palmy wielkanocne wykonane ze słomy, suszonych kwiatów i papieru - tak u większości z nas prezentuje się świąteczny stół podczas Świąt Wielkanocnych. Na eleganckiej zastawie stołowej pojawiają się dania z jaj, sałatki warzywne, szynka, biała kiełbasa, serniki i inne pyszności. Bardzo często wykorzystujemy również dekoracyjne, ale jednocześnie jadalne rośliny takie jak popularna rzeżucha, czy zielony szczypiorek.
Uroczystego charakteru świątecznemu stołowi nadają również świece oraz różnego rodzaju stroiki z wielkanocnymi kurczaczkami, zajączkami i jajkami ozdobione rafią, kolorowymi piórkami, gniazdkami wykonanymi z siana lub wikliny, oraz wstążkami.
Przygotowując wielkanocny wystrój domu, nie powinniśmy również zapominać o świeżych kwiatach ciętych, ozdobnych kwitnących wiosennych roślinach cebulowych i zielonych liściach różnego rodzaju.
Kwiaty do dekoracji wielkanocnego stołu
Tutaj mamy do wyboru dwie opcje - kwiaty cięte oraz doniczkowe.
Kwiaty cięte na Wielkanoc
Kwiaty cięte na wielkanocnym stole najlepiej będą się prezentować w przezroczystym szklanym lub kryształowym wazonie. Możemy wykorzystać jeden duży lub kilka wąskich mieszczących zaledwie kilka pojedynczych kwiatów.
Najlepsze kwiaty cięte na wielkanocny stół to:
Tulipany
Do dyspozycji mamy mnóstwo kolorów i odmian. Szczególnie interesujące są te o pięknych dużych pełnych kwiatach. Kupując tulipany do wielkanocnego wazonu, wybierajmy takie, które nie są jeszcze rozwinięte. Dzięki temu postoją one dłużej w wazonie.
Narcyzy i żonkile
Te pierwsze są białe, a drugie żółte. To jedne z najbardziej lubianych przez Polaków roślin ciętych na Wielkanoc. Tutaj sprawdza się ta sama zasada, co przy tulipanach, czyli przy zakupie, warto wybierać kwiaty o jak najsłabiej rozwiniętych pąkach.
Forsycja
Kwitnące gałązki przepięknej forsycji utrzymają się w wazonie przez dwa tygodnie. Gałązki możemy kupić w kwiaciarni lub ściąć sekatorem z krzewu w swoim ogródku, czy na działce. Wystarczy zaledwie 2-3 dni w cieple w wazonie z wodą, aby z pąków na gałązkach rozwinęło się mnóstwo drobnych kwiatków w słonecznym żółtym kolorze.
Gałązki z młodymi listkami
Małe soczyście zielone listki wzbogacą wielkanocną dekorację naszego stołu. Takie gałązki są bardzo trwałe i mogą postać w wazonie nawet przez kilka tygodni. Do wczesnego pędzenia w wodzie z powodzeniem możemy wykorzystać gałązki leszczyny, brzozy, wiśni oraz wierzby.
Bukszpan
Ta zimozielona piękna roślina jest częścią wielkanocnej tradycji od wielu lat. Już nasze mamy i babcie używały jej do dekoracji świątecznego stołu, czy koszyczka do święconki. Gałązki bukszpanu są bardzo odporne i postoją w wodzie długo. Ponadto możemy je z powodzeniem ukorzenić i w maju, gdy minie ryzyko przymrozku, posadzić w ogrodzie, na tarasie lub na balkonie.
Kwiaty doniczkowe na Wielkanoc
Najpopularniejsze są oczywiście żonkile oraz narcyzy, ale zdecydowanie warto sięgnąć również po takie gatunki jak pięknie niebieskie szafirki, pachnące hiacynty oraz dekoracyjne pierwiosnki.
Rośliny kupimy praktycznie w każdej kwiaciarni. Są one bardzo łatwe w uprawie - wymagają właściwie jedynie podlewania. Rośliny cebulowe najlepiej podlewać do podstawka, aby nie zalać cebuli, ponieważ może to spowodować jej gnicie. Po przekwitnięciu nie wyrzucajmy wiosennych roślin cebulowych. Z powodzeniem możemy zasadzić je w ogrodzie. Wystarczy jedynie usunąć przekwitłe kwiaty, a pozostawić liście.
Zielone akcenty na wielkanocnym stole
Trudno wyobrazić sobie wielkanocny stół bez zielonej rzeżuchy. Oczywiście możemy kupić, ale zdecydowanie więcej radości daje samodzielne wyhodowanie roślinek. Możemy to zrobić w trzech prostych krokach:
Krok 1. Przygotowanie nasion i podłoża
Aby dorodna zielona rzeżucha zdobiła nasz stół w Wielkanoc, powinniśmy ją wysiać na 7-10 dni przed świętami. Nasiona zakupimy w kwiaciarni, sklepie ogrodniczym, ale również w wielu marketach i dyskontach. Możemy je wysiać na podstawku do kwiatów albo ozdobnym talerzyku czy miseczce. Najlepsze podłoża do siewu rzeżuchy to wata oraz lignina (sprawdzą się też zwykłe nieperfumowane chusteczki higieniczne). Wystarczy watę umieścić w pojemniku, w którym chcemy zasiać rośliny zmoczyć ją obficie wodą.
Krok 2. Wysiew nasion
Rzeżuchę najlepiej siać gęsto, aby stworzyła zwartą zieloną darń. Nasiona przed siewem warto przepłukać wodą na sitku, a następnie rozłożyć na zwilżonym podłożu. Niczym ich nie przykrywamy, ponieważ kiełkują na świetle.
Krok 3. Pielęgnacja
Po wysiewie nasion trzeba dbać, aby podłoże było przez cały czas mokre. Z reguły wystarczy zwilżać je wodą raz na dobę. W fazie, gdy nasiona jeszcze nie wykiełkowały, najlepiej robić to przy pomocy spryskiwacza. Później, gdy pojawią się rośliny, po prostu wlewamy wodę na podłoże z konewki lub szklanki. Rzeżucha nie wymaga żadnych specjalnych zabiegów pielęgnacyjnych. Jest bardzo łatwa w uprawie. Musimy jedynie regularnie ją podlewać.
Jako dekoracje wielkanocne często wykorzystuje się również młody owies oraz mech. Możemy je wykorzystać do stworzenia pięknych kompozycji z roślinami kwitnącymi lub postawić nas stole osobno, jako zielony akcent.
Pomimo, iż Wielkanoc to rozkwit i eksplozja życia, pamiętajmy o zachowaniu zdrowego umiaru. Na stole najlepiej będą wyglądały dekoracje w maksymalnie trzech kolorach. Wykorzystanie zbyt wielu różnych barw da wrażenie chaosu. Bardzo ważne jest również dobranie koloru dekoracji roślinnych do ogólnego wystroju mieszkania (na przykład koloru ścian i mebli), zastawy stołowej, obrusa, serwetek i świec.
Komentarze