Kuchnia na wymiar - rodzaje, meble, nowoczesne rozwiązania, aranżacje

Kuchnia na wymiarKuchnia na wymiar, czyli meble kuchenne na zamówienie to bardzo modne i praktyczne rozwiązanie, dzięki któremu nawet mała kuchnia może być funkcjonalna i piękna. Podpowiadamy, jakie są zalety kuchni projektowanej na wymiar oraz jakie rozwiązania warto zastosować, decydując się meble kuchenne na zamówienie.

Kuchnia na wymiar, czyli zabudowa kuchenna na zamówienie to często jedyne rozwiązanie, dzięki któremu można z ciasnej kuchni uzyskać w pełni funkcjonalne i piękne pomieszczenie. Jedni cenią meble kuchenne na wymiar za możliwość wykorzystania każdego centymetra cennej przestrzeni. Inni natomiast za możliwość zaprojektowania indywidualnej i niepowtarzalnej kuchni. A jeszcze inni za nieskończenie dużą paletę kolorów, faktur i wzorów płyt meblowych oraz niepowtarzalne kompozycje, jakie można stworzyć, dowolnie łącząc barwy i wzory. Podpowiadamy, kiedy warto zainwestować w kuchnię na wymiar, oraz jakie rozwiązania warto zastosować w nowoczesnej kuchni na wymiar.

Jak powstaje kuchnia na wymiar? Etapy produkcji i montażu kuchni na wymiar

Pierwszym krokiem jest znalezienie firmy, która oferuje kuchnie na wymiar. Pozornie prosta sprawa, ale przed podpisaniem umowy, warto poprosić o wgląd do dotychczasowych realizacji. Większość dobrych stolarzy meblowych ma swoje portfolio. Podobno dobry stolarz to zajęty stolarz, czyli taki na którego trzeba poczekać nawet kilka miesięcy. Do niektórych fachowców jest bardzo długa kolejka, co potwierdza ich umiejętności. Po znalezieniu firmy, która wykonuje meble, fachowiec (stolarz meblowy) przyjeżdża na pomiar pomieszczenia, pokazuje wzorniki z płytami meblowymi i blatami. Następnie jest w stanie podać przybliżony koszt mebli kuchennych dla pomieszczenia o konkretnych wymiarach. Jest to czas, kiedy umawiamy się na zapoznanie z projektem kuchni, omówienie go i wprowadzenie ewentualnych zmian w projekcie mebli. Po zatwierdzeniu projektu i wyborze materiałów, większość firm bierze zaliczkę w wysokości kosztu materiałów. Potem firma stolarska zamawia płyty meblowe, duże firmy samodzielnie wycinają płytę na fronty i skrzynie szafek, mniejsze zamawiają pocięte elementy, w których następnie oklejane są brzegi. W przypadku mebli lakierowanych płyta zostaje zawieziona do polakierowania. Przygotowane elementy trafiają na stolarnię, gdzie powstają skrzynie, czyli szafki i szuflady. Fronty i blat są montowane na miejscu, ponieważ należy je dopasować do pomieszczenia. W ostatnim etapie stolarz podłącza zlewozmywak, zmywarkę, lodówkę, piekarnik, płytę do gotowania, okap oraz listwę LED. W kuchniach na wymiar, w których na ścianie nad blatem będzie grafika po zamontowaniu wszystkich mebli, stolarze ja mocują. Zabudowa kuchenna jest gotowa, kiedy wszystkie szafki i szuflady mają fronty, a uchwyty meblowe są przykręcone, a sprzęty AGD podłączone.

Z jakich elementów składa się kuchnia na wymiar?

Kuchnia na wymiar, czyli meble kuchenne na zamówienie składa się ze skrzyń meblowych, czyli korpusów szafek, które zawsze powinny mieć plecy, czyli tylną ściankę. Skrzynie powstają z laminowanej płyty MDF, tylna ścianka z płyty HDF, potocznie nazywanej placówką, jest to bardzo cienka kilkumilimetrowa płyta.

  • Fronty kuchenne, czyli drzwiczki szafek powstają z płyty laminowanej, lakierowanej foliowanej, fornirowanej, szklanej, akrylowej lub z naturalnego drewna;
  • Półki są najczęściej wykonywane z laminowanej płyty MDF, dobranej pod kolor skrzyń lub frontów kuchennych. Część osób decyduje się na białe półki, które wyglądają schludnie i estetycznie;
  • Blat kuchenny, który również jest dostępny w kilku wersjach: laminowanej, czyli pokryty okleiną, drewniany, z naturalnego kamienia i betonu. Kamienny blat jest najdroższym rozwiązaniem, ale materiał ten jest wyjątkowo odporny na uszkodzenia mechaniczne, więc jest wyborem na długie lata;
  • Cokół, czyli podłużny element maskujący nogi szafek kuchennych, większość firm meblowych oferuje cokoły w kolorze frontów. Jednak w sprzedaży dostępne są również cokoły z tworzywa sztucznego w kilku kolorach, które można dobrać do koloru podłogi. Wówczas dolne szafki kuchenne będą wyglądały jak podwieszane kilkanaście cm nad podłogą.

Z jakich materiałów powstaje kuchnia na wymiar?

Współczesna kuchnia na wymiar powstaje najczęściej z płyt MDF, czyli wiórowych z dedykowaną okleiną lub pokryta lakierem. Do wyboru mamy płyty meblowe:

  • laminowane - jest to najtańsza opcja, co nie oznacza, że najuboższa. Wśród płyt laminowanych znajdziemy całą paletę barw, imitacje drewna, kamienia i betonu;
  • foliowane - to już nieco wyższa półka cenowa. Wśród płyt foliowanych znajdziemy całe mnóstwo modnych kolorów, imitację różnych gatunków drewna oraz modne i dosyć rzadko spotykane prążkowane płyty, a także w wersji glamour ze złotą i srebrną nitką, oraz ozdobione zatopionym pod folią brokatem;
  • lakierowane - to płyty MDF pokryte kilkoma warstwami polerowanego lakieru. Lakierowane meble na wymiar to jedna z droższych propozycji, jednak meble do kuchni na wysoki połysk niezmiennie od kilkunastu lat cieszą się ogromną popularnością;
  • akrylowe - również na wysoki połysk - ze względu na nieskazitelnie gładką powierzchnię porównywalną do tafli szkła są nieco droższe od lakierowanych mebli i jak zapewnia producent, są bardziej odporne na uszkodzenia mechaniczne i zarysowania;
  • lakierowane szkło, czyli lacobel w aluminiowej ramce - to alternatywa dla mebli kuchennych z płyty MDF. Ten rodzaj frontów meblowych jest nieco mniej popularny, ale szklana kuchnia na wymiar prezentuje się bardzo elegancko i wykwintnie. Za takie meble trzeba zapłacić podobnie jak za lakierowane, więc wybór jest kwestią gustu;
  • fornirowane, czyli z naturalną okleiną, która powstaje z bardzo cienkiej sklejki - to zdecydowanie najdroższe rozwiązanie, którego cenę przebijają jedynie drewniane meble kuchenne. Fornir w ostatnim etapie obróbki jest pokrywany lakierem, dlatego też meble fornirowane są w połysku, a naturalna okleina doskonale imituje różne gatunki drewna;
  • drewniane - to zdecydowanie najwyższa półka cenowa. Warto jednak zauważyć, że drewno jest najtrwalszym materiałem, z którego są produkowane meble, dodatkowo można je wielokrotnie malować.
  • Aranżacja kuchni na wymiar

Z jakiej płyty wybrać fronty do kuchni na wymiar?

Fronty kuchenne to zaraz po blacie najbardziej narażona na zabrudzenia część mebli kuchennych. Wiele osób wybiera laminowane gładkie fronty kuchenne w nadziei, że będą mniej pracochłonne niż lakierowane. Niestety, jednobarwne matowe lub satynowe meble do kuchni nie są najlepszym rozwiązanie, szczególnie w domach, w których często się gotuje. Po pierwsze na gładkiej powierzchni odznaczają się odciski palców i są bardziej widoczne niż w przypadku mebli foliowanych i lakierowanych. Po drugie kuchnia to pomieszczenie, w którym para z gotowania, tłuste opary i kurz tworzą na meblach powłokę o żółtym zabarwieniu. Na gładkich frontach kuchennych wokół płyty do gotowania, w świetle dziennym, już po kilkunastu dniach gołym okiem widać żółte plamy. Sprzątanie takiej kuchni nie ma końca. Zdecydowanie lepiej pod tym kątem wypadają meble lakierowanie i foliowane, na których osad jest mniej widoczny, ponadto ze śliskiej gładkiej powierzchni łatwiej jest zmyć takie zabrudzenia. Drewniane meble kuchenne są znacznie trudniejsze do czyszczenia, ale osad z gotowania jest na nich prawie niewidoczny.

Kolejna kwestia to trwałość płyt meblowych. Laminowane fronty mogą przetrwać wiele lat, pod warunkiem, że nie będą nasiąkać wodą, ponieważ po długotrwałym kontakcie z wodą zaczynają puchnąć. Natomiast foliowane meble są nieco odporniejsze na wilgoć, ale bardzo źle znoszą parę wodną i wysokie temperatury. Takie fronty w pobliżu piekarnika i zmywarki już po 2-3 latach rozwarstwiają się, a foliowana okleina odchodzi. Lakierowane meble na wymiar nieco lepiej znoszą kontakt z wodą i parą wodną, ale łatwo je zarysować, a nawet obić. Drewniane meble nie powinny być poddawane długotrwałemu działaniu wody i pary, ale odpowiednio zabezpieczone, powinny lepiej znieść taką próbę niż omówione wyżej płyty meblowe. Szklane meble zdecydowanie najlepiej znoszą warunki panujące w kuchni, a ich czyszczenie jest łatwiejsze niż w innych przypadkach. Niestety, na szklanej powierzchni widać każdą kroplę wody i odciski palców, ale takie meble można czyścić płynem (np. do mycia okien), który szybko rozpuszcza tłuszcz i w ekspresowym tempie można wypolerować nim szklane fronty kuchenne.

Jaki blat do kuchni na wymiar?

Blaty kuchenne powstają z kilku głównych materiałów:

  • Pierwszy najpopularniejszy i jednocześnie najbardziej dostępny cenowo jest blat laminowany, który powstaje z grubej płyty wiórowej i jest oklejany laminatem. Wspomniana grupa blatów do kuchni, jest dostępna w całej gamie wzorów i kolorów. Od gładkich jednobarwnych po nakrapiane, imitujące drewno i naturalny kamień oraz beton;
  • Od niedawna bardzo modnym wzorem jest fakturowany blat laminowany imitujący stare drewno z wyraźnymi śladami działalności korników oraz imitacja betonu z fakturą;
  • Kolejna możliwość to blat kuchenny z naturalnego drewna, który jest specjalnie impregnowany i przystosowany do kontaktu z wilgocią;
  • Blaty z naturalnego kamienia są znacznie droższe, ale też jest to blat na długie lata, odporny na uszkodzenia mechaniczne, wilgoć i parę wodną;
  • Znacznie droższym rozwiązaniem są nowoczesne ekskluzywne blaty kuchenne kompozytowe oraz z konglomeratu. Tego typu blaty mogą mieć dowolny kształt i są bardzo efektowne. Kompozytowy blat można zamówić razem ze zlewozmywakiem, który stanowi całość z blatem, dzięki czemu utrzymanie przestrzeni wokół zlewu w czystości jest bardzo łatwe.

Jaki blat do kuchni na wymiar jest najbardziej praktyczny?

Wybierając meble kuchenne, często zapominamy, że kuchnia jest pomieszczeniem roboczym, a więc wszystkie sprzęty, jakie w niej umieszczamy, powinny być praktyczne. W przypadku mebli kuchennych, równie ważne jak ergonomia, jest łatwość w utrzymaniu w czystości. Blat kuchenny to newralgiczne miejsce w kuchni, ponieważ przygotowujemy na nim posiłki, otwieramy smakołyki itp. Gadki jednobarwny blat roboczy szybko okaże się bardzo pracochłonny, jeszcze mniej przemyślanym wyborem, jest gładki ciemny np. czarny, grafitowy, brązowy lub kolorze butelkowej zieleni. Na takiej powierzchni widoczna jest każda kropla wody i każdy nawet najdrobniejszy okruszek. Jeśli więc w kuchni codzienne przyrządzamy kilka posiłków, a nasze pociechy samodzielnie sięgają po przekąski, najlepszym rozwiązaniem będzie nakrapiany lub imitujący drewno blat kuchenny.

Meble do kuchni na wymiar

Kolory kuchni na wymiar

Zaletą kuchni na wymiar jest możliwość wyboru dosłownie każdego koloru, jaki jest dostępny w palecie płyt meblowych. Dużą niespodzianką jest fakt, że płyty są dostępne w bardzo bogatej kolorystyce. Większość firm produkujących meble kuchenne pokazuje klientowi wzorniki z dostępnymi kolorami płyt meblowymi. Znajdziecie w nich całe mnóstwo barw, kilka odcieni bieli od śnieżnej wpadające w błękit, po złamaną przez wanilię oraz całą gamę barw pastelowych, soczystych kolorów w różnych odcieniach i imitację naturalnego drewna z całego świata. Ponadto od kilku miesięcy oferta producentów płyt meblowych została poszerzona o płyty imitujące gładki, porowaty i szlifowany beton, a także beton z brokatem. Przeglądając kolorystykę płyt laminowanych do wyboru mamy kilkaset różnych kolorów, czyli całe koło barw. Nowością są również prążkowane płyty meblowe MDF w macie oraz płyty satynowe, czyli w półmacie, a także płyty meblowe imitujące naturalny kamień. Tak prezentuje się oferta mebli kuchennych na wymiar z płyty laminowanej.

Wśród płyt meblowych bardzo dużą popularnością cieszą się meble foliowane, czyli oklejone dedykowaną folią. Takie meble na pierwszy rzut oka wyglądają jak lakierowane, ale są znacznie tańsze i dostępne w wielu wzorach i kolorach. W ofercie można znaleźć większość kolorów od bieli w kilku odcieniach, pastelowe kolory, mocne żywe barwy, imitację drewna od rodzimy gatunków po egzotyczne z pięknie wyeksponowanymi słojami. We wzornikach płyt meblowych foliowanych znajdziemy również całą gamę motywów glamour, od płyt ze złotą i srebrną nitką, metaliczne kolory i te z domieszką brokatu, imitacją zatopionej drobnej srebrnej złotej lub miedzianej siatki. Jednym słowem każdy znajdzie coś dla siebie. Fornirowane meble kuchenne są dostępne najczęściej we wszystkich kolorach i wzorach naturalnego drewna, od jasnego brązu wpadającego w kolor szary po głębokie ciepłe brązy ze słojami po ciemną imitację egzotycznego drewna.

Lakierowana i szklana kuchnia są dostępne w jednolitych kolorach, a paleta bar jest ograniczona ze względu na mniejszą paletę kolorów lakieru. Jednak większość firm oferujących kuchnie na wymiar ma w swojej ofercie kilka odcieni bieli, szarości, czerń, a także mocne żywe barwy.

Drewniane meble kuchenne najczęściej są odzwierciedleniem barwy i słoi drewna, z jakiego powstają. Zdarza się jednak, że inwestor zamawia kuchnię na wymiar z malowanego drewna na określony kolor np. biały, szary itp.

Rodzaje zabudowy kuchennej

Kuchnia na wymiar to nieskończenie wiele możliwości ustawienia mebli, które mogą tworzyć:

  • zabudowę jednorzędową, takie rozwiązanie jest najczęściej stosowane w wąskich pomieszczeniach;
  • zabudowę dwurzędową w prostokątnych kuchniach, w których na jednej wąskiej ścianie znajdują się drzwi, a na drugiej okno i kaloryfer;
  • zabudowę kuchenną w kształcie litery L, czyli zabudowę na dwóch prostopadłych ścianach;
  • zabudowę kuchenną w kształcie litery U, która najczęściej jest montowana w prostokątnej kuchni, w której po zamontowaniu mebli pozostaje przejście nie mniejsze niż 120 cm;
  • zabudowę kuchenną w kształcie litery G - to szafki kuchenne zamontowane na trzech ścianach z półwyspem.

    Rodzaje zabudowy kuchennej

Kuchnia na wymiar - czym różni się od gotowych zestawów mebli?

Kuchnia na wymiar to meble szyte na miarę, wykonane według indywidualnego projektu, dopasowane do specyfiki pomieszczenia oraz potrzeb domowników. Wprawdzie od jakiegoś czasu na rynku dostępne są meble modułowe, czyli takie, które można dowolnie komponować. Jednak w polskich mikroskopijnych kuchniach, w których często ściany nie trzymają pionu i mamy do zagospodarowania naprawdę małą przestrzeń jedynym rozwiązaniem są meble na wymiar.

Pierwszą różnicą jest możliwość dopasowania szerokości i wysokości szafek oraz blatu kuchennego do indywidualnych potrzeb mieszkańców. Standardem są dolne szafki na wymiar, które mają wysokość 72 cm, a cokół (listwa maskująca nóżki, na których stoi szafka) ma 10 cm, więc blat montujemy na wysokości 82 cm, górne szafki to najczęściej jamniki, czyli niskie i długie szafki otwierane do góry. Jednak zamawiając kuchnię na wymiar, mamy prawo wymagać indywidualnych rozwiązań - takich, które będą spełniały nasze oczekiwania wizualne i poprawiają ergonomię w kuchni.

W kuchniach na wymiar żaden centymetr zabudowy się nie marnuje. Takie jest założenie mebli szytych na miarę. Przestrzeń do przechowywania w kuchni na wymiar powinna być maksymalnie wykorzystana. W kuchni każdy centymetr jest ważny. Dlatego nie obawiajmy się pytać i wprowadzać zmian do projektu, jeśli nad szafkami górnymi pozostałe wolna przestrzeń, warto ją wykorzystać na kuchenne pawlacze, czyli szafki podsufitowe. Kolejna kwestia to otwarte półki i zaślepki. Jeśli stolarz meblowy proponuje montaż 25-30 cm półek pod blatem lub montuje takiej szerokości zaślepkę, nie świadczy to o jego wiedzy i umiejętnościach najlepiej. Na takiej przestrzeni można zamontować pojemną i bardzo funkcjonalną szufladę cargo na przyprawy lub chemię.

Kolejna kwestia to wysokość mebli dopasowana do wzrostu domowników i specyfiki pomieszczenia. W przypadku osób bardzo wysokich warto zapomnieć o standardowych rozwiązaniach, a na ich miejsce wprowadzić indywidualne. Wysokość dolnych szafek, jak i blatu powinna być komfortowa podczas wykonywania codziennych czynności w kuchni. Osoby bardzo wysokie powinny mieć wyższe szafki dolne, wówczas będą pracowały w wygodnej pozycji. W domu, w którym mieszkają niższe osoby, warto zamontować szafki podwieszane nieco niżej, lub te o standardowej wysokości wyposażyć w windy do szafek, a blat opuścić.

W rozwiązaniach należy również zwrócić uwagę na jednolity blat roboczy. Zaletą kuchni na wymiar jest blat roboczy o długości całej zabudowy, łączony jedynie na narożnikach. W przypadku gotowych zestawów mebli blat roboczy jest docinany na szerokość każdej szafki, a drobinki produktów spożywczych wpadają między szafki.

Ostatnią zaletą jest brak szczelin i szpar między podłogą i meblami, a także ścianą i meblami. Wprawdzie nadal wielu "fachowców" tłumaczy, że w do krzywej ściany nie można dopasować szafek i pozostawia mało estetyczne szpary. Jednak zamawiając kuchnię na wymiar, należy oczekiwać, że meble będą pasowały do krzywizny ścian. Dopasowanie szafek i blatu w takiej sytuacji jest możliwe, ale bardzo pracochłonne, więc niektórzy stolarze meblowi, przekonują klientów, że nic więcej nie mogą zrobić i trzeba pozostawić szpecącą szczelinę.

Ergonomia i funkcjonalność w kuchni na wymiar

Kuchnia na wymiar to możliwość stworzenia ergonomicznego i bardzo funkcjonalnego wnętrza, dzięki zastosowaniu indywidualnych rozwiązań. Układ wszystkich sprzętów na blacie to ciąg roboczy, którego sercem jest trójkąt kuchenny, czyli lodówka, zlewozmywak i płyta do gotowania. W idealnie zaplanowanej kuchni wszystkie te sprzęty powinny znajdować się jak najbliżej siebie, być rozdzielone blatem roboczym. W pierwszej kolejności od lewej lodówka, potem zlewozmywak i płyta do gotowania. Najlepiej, jeśli ułożenie tych sprzętów przypomina trójkąt. Blat rozdzielający je nie powinien być dłuższy niż 60 cm. Wówczas podczas przyrządzania posiłków nie trzeba przemierzać całej kuchni. W kuchniach o małej powierzchni często trudno jest zachować taki układ, wówczas kolejność sprzętów powinna odwzorowywać kolejność wykonywanych w kuchni czynności:

  1. wyjęcie produktów z lodówki lub szafki;
  2. czyszczenie i płukanie;
  3. doprawianie, krojenie, siekanie;
  4. gotowanie.

W okolicach lodówki powinna znajdować się również szafka na produkty spożywcze, wówczas każdy składnik będziemy mieć pod ręką.

Na jakiej wysokości zamontować blat kuchenny?

Wysokość blatu kuchennego ma kluczowe znaczenie dla komfortu osoby z niego korzystającej. Większość firm proponuje montaż blatu na standardowej wysokości 82 cm, która jest nie dla każdego optymalnym rozwiązaniem. Osoby wyższe przy takim blacie będą pracowały w niewygodnej pozycji pochylonej do przodu. Zamawiając kuchnię na wymiar, zamawiamy zabudowę kuchenną szytą na miarę, pasującą do indywidualnych potrzeb oraz warunków technicznych pomieszczenia. Wprawdzie montaż blatu kuchennego nieco wyżej może być droższy, ale kuchnia będzie bardziej ergonomiczna. Cena takiej kuchni wzrośnie, ze względu na wyższe dolne szafki kuchenne i większe zużycie materiału. Inną możliwością jest montaż standardowej wysokości szafek na wyższych nóżkach, ale wówczas przestrzeń pod szafkami pozostanie niewykorzystana. Idealna wysokość blatu w kuchni na wymiar powinna być dopasowana do wzrostu gospodarzy.

Zdaniem fizjoterapeutów idealny blat kuchenny dla osoby o wzroście:

  • 138-150 cm powinien być zamontowany na wysokości 76-82 cm;
  • 160-174 cm blat na wysokości 88-91 cm;
  • 174-186 cm blat na wysokości 94-100 cm;
  • 198-206 cm - blat na wysokości 106-112 cm.

Aranżacja kuchni na wymiar

Aranżacja kuchni na wymiar - jak i innych pomieszczeń w mieszkaniu - to jest zupełnie indywidualny wybór, dopasowany do potrzeb domowników. Jednakże warto zwrócić uwagę na kilka poniższych kwestii.

Kuchnia na wymiar - inspiracje, pomysły

Gdzie zamontować zmywarkę?

Zmywarka to urządzenie, które musi mieć podłączenie do wody i odpływu, ponadto w idealnie zaprojektowanej kuchni powinna znajdować się tuż obok zlewozmywaka. Większość naczyń przed umieszczeniem w zmywarce wymaga wstępnego płukania. W pobliżu zmywarki powinny znajdować się szafki i szuflady na naczynia, wówczas opóźniając zmywarkę, nie musimy chodzić po całej kuchni, a stoimy w miejscu, co bardzo ułatwia i usprawnia pracę w kuchni. W kuchniach w zabudowie w literę L lub U najlepszym rozwiązaniem jest montaż szafek na naczynia na przeciwległej ścianie do zmywarki. Jednak warto pamiętać, że zarówno front zmywarki, jak i szafek lub szuflad po otworzeniu zajmują sporo miejsca. Dlatego należy już na etapie projektowania mebli kuchennych, upewnić się, czy możliwe będzie jednoczesne otwieranie zmywarki i szuflad na sztućce i naczynia.

Gdzie zamontować piekarnik w kuchni na wymiar?

Piekarnik w kuchni na wymiar może znajdować się pod blatem lub na blacie. Oba rozwiązania są równie popularne i każde z nich jest praktyczne. Zamawiając meble kuchenne, należy pamiętać, że piekarnik w pobliżu płyty grzewczej umożliwia jednoczesne kontrolowanie potraw gotujących się na płycie i tych pieczonych w piekarniku. Jeśli w kuchni jest wystarczająco długi blat roboczy, pozwalający na swobodną pracę, można poświęcić 50-60 cm jego długości na montaż piekarnika. Takie rozwiązanie jest bardziej komfortowe, jednak w małych kuchniach często każdy centymetr blatu jest na wagę złota i piekarniki montowane są pod płytą do gotowania.

Mikrofalówka do zabudowy czy wolnostojąca?

W nowoczesnych kuchniach najczęściej spotykamy mikrofalówkę do zabudowy, która prezentuje się równie pięknie, jak piekarnik i znajduję się na komfortowej wysokości. Jednak równie dobrym rozwiązaniem jest mikrofalowa wolnostojąca, która może być ustawiona na dedykowanej półce nad blatem lub ukryta w szafce pod blatem. Natomiast w kuchniach, w których piekarnik znajduje się nad blatem, mikrofalówkę montuje się tuż nad piekarnikiem.

Szuflady czy szafki w kuchni na wymiar?

W kuchniach na wymiar coraz częściej zamiast szafek pojawiają się szerokie, głębokie i bardzo pojemne szuflady na sztućce, akcesoria kuchenne, naczynia, a nawet żywność. Jest to bardzo praktyczne rozwiązanie umożliwiające dostęp do absolutnie wszystkich naczyń i produktów, a szuflady na prowadnicach, wysuwają się do końca, dzięki czemu dokładnie widać ich zawartość i wszystko jest pod ręką. W szufladach na sztućce warto zamontować organizer, czyli dedykowany wkład do szuflady z licznymi przegródkami ułatwiającymi utrzymanie porządku. W szufladach na naczynia doskonale sprawdzają się dedykowane antypoślizgowe podkładki, a także plastikowe podziałki do szuflad dostępne w hurtowniach meblowych. W szufladach na żywność doskonałym rozwiązaniem są plastikowe koszyczki różnej wielkości oraz pojemniki na sypkie produkty jak mąka czy cukier.

Nowoczesne rozwiązania w kuchniach na wymiar

Wśród nowoczesnych rozwiązań do kuchni na wymiar znajdziemy kilka naprawdę godnych uwagi. Warto pamiętać, że nie tylko półki w szafkach podnoszą ich funkcjonalność. Naszymi faworytami w organizacji nowoczesnych kuchni są:

  • carga, czyli wąskie, ale głębokie szuflady z drucianymi półkami, w których można zmieścić na 25-30 cm szerokości porównywalną ilość produktów spożywczych jak w 45 cm szafce kuchennej;
  • karuzela do szafki na garnki do gotowania to obrotowa piętrowa półka na garnki, dzięki której każde naczynie jest blisko i nie trzeba w szafce ustawiać piramidek z garnków;
  • windy do szafek wiszących - to półki, które wysuwamy do przodu i w dół, które ułatwiają korzystanie z szafek podsufitowych;
  • kosze na drzwiach do szafek narożnych - organizacja przestrzeni w głębokich narożnych szafkach bywa trudna. Jednak na rynku dostępne są kosze zawieszane na wewnętrznej stronie frontów, dzięki którym po otworzeniu szafki część jej zawartości wysuwa się razem z drzwiczkami;
  • rolety i żaluzje do szafek kuchennych - to alternatywa dla klasycznych frontów kuchennych. Takie rozwiązanie najczęściej jest montowane na szafkach podwieszanych podsufitowych;
  • szuflada na patelnie, czyli wąska szuflada z dedykowanymi haczyki na patelnię, które w klasycznej szafce zajmują sporo miejsca;
  • szuflada na pokrywki - to głęboka szuflada z dedykowanym wkładem do przechowywania pokrywek, który przypomina suszarkę na naczynia.

Dobrze zorganizowana kuchnia na wymiar jest ergonomiczna, komfortowa i łatwa w utrzymaniu w czystości - i co najważniejsze - pasuje do kuchni wnętrza, w jakim została zamontowana.

Komentarze